Tamme ratten als huisdier

Gepubliceerd op 11 december 2021 om 21:33

Er zijn talloze websites vol met informatie over ratten, genetica, alternatieve geneeswijzen, etc. Google maar en het is zeker interessant! Deze pagina gaat over het hebben van ratten als huisdier. Wat heb je precies nodig en waar kun je het kopen? Gewoon basic informatie om je ratten een goed thuis te bieden. Daarna kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

Welke kooi is geschikt voor ratten?
Minimale afmetingen zijn 70 x 50 x 70cm voor 2 ratten. Een hamsterkooi of terrarium is absoluut niet geschikt. Zelf heb ik kooien van trespa, aluminium en plexiglas. Deze zijn ideaal om schoon te maken. Geen geklooi met een plastic bak die je onder de kraan moet houden, maar doekje erdoor en klaar. Hierboven staat een foto van mijn kooi. Het zijn er twee op elkaar, maar het geeft in ieder geval een goed beeld. Daarnaast is het ‘knaagproof’. Ratten zijn knaagdieren en de kunststof onderbakken van andere kooien worden met regelmaat aangeknaagd. Er is wel verschil in prijs. Een trespa aluminium kooi kost al snel € 300. Hij is overigens via mij te bestellen, want dit kun je niet zomaar online vinden. Levertijd is enkele weken, want hij wordt apart door een volièrebouwer gemaakt. Het is wel zo, dat hij echt als nieuw blijft en je hem ook weer voor een hoop geld (gemiddeld 120 euro) door kan verkopen. Een andere optie is een rattenkooi met tralies rondom en een plastic onderbak. Is helemaal goed voor 2 tot 4 ratjes. Hij is goedkoper dan de trespa kooi, kost gemiddeld € 125, maar blijft minder mooi en is onhandig met schoonmaken. Ander belangrijk detail is dat ratten niet tegen tocht kunnen. Een kooi met rondom tralies, kan niet op een open plek staan. Links of rechts van de kooi moet iets staan wat de tocht kan tegenhouden

Wat moet er in een rattenkooi aanwezig zijn? 
Een rattenkooi moet bevatten: drinkfles, voerbakje, een huisje en meer dan twee hangmatten. Zelf heb ik een flinke hangmatten voorraad, dus je kunt ook ter plekke bij mij kopen. Prijzen liggen tussen de € 4 en € 15 euro per stuk. Je kunt ook zelf creatief doen en hangmatten maken en speeltjes. Lege wc rollen zijn leuk bijvoorbeeld. Daarnaast is een loopwiel aan te raden. Let wel op dat je de rattenmaat neemt. Diameter van ongeveer 30cm. 

Welke bodembedekking is geschikt voor ratten?
Ratten zijn allergisch voor stof, dus normaal zaagsel is niet geschikt. Wel kun je hennep gebruiken, maar dat valt uit de kooi als ze een beetje wild doen. Zelf gebruik ik op dit moment kartonsnippers en geschaafd hout (Jo-Span XL), omdat ik veel ratten te logeren heb. Het is goedkoop en houdt geurtjes goed tegen. Op de plateaus en in de toiletjes gebruik ik Back2Nature. Dat zijn geperste papierkorrels. Die vind ik perfect. Ze blijven in de kooi, houden nare geurtjes weg. 

Welk rattenvoer is het meest geschikt?
Kun je gewoon in de dierenwinkel kopen. Voor 2kg betaal je ongeveer 15 euro. Je kunt het ook bij mij kopen. Ik meng het zelf en de prijs voor 2kg is bij mij € 8,50. Stel dat je in de buurt woont, is het ook mogelijk om tussentijds voer te kopen bij mij.