Rittens reserveren

Het is niet mogelijk om vooraf te reserveren voor rittens. Ik fok namelijk voor mijn plezier en niet om zo snel mogelijk iedereen van ratten te voorzien. Om die druk eraf te halen, heb ik in november 2021 besloten om te stoppen met een wachtlijst. De mensen die je nu op de wachtlijst ziet staan, zijn fokkers of mensen die harley hebben gereserveerd. Je kunt je hieronder aanmelden voor mijn 'rat alert'. Je krijgt een aankondigingsmail als er rittens of ratten beschikbaar komen. Op het moment dat de inschrijving open gaat, handel ik de aanmeldingen af op basis van wie het eerst reageert. Dan volgt er contact over de kooi, de verzorging etc. Als blijkt dat diegene niet geschikt is, krijgt de volgende bericht.

Als je rittens bij mijn rattery koopt, ga je akkoord met de onderstaande voorwaarden:

Reserveren:
- Rittens kunnen alleen per minimaal twee of meer van hetzelfde geslacht gereserveerd worden, tenzij je aan kunt tonen dat hij/zij bij een leeftijdsgenootje komt te zitten. Een groepje van drie ratten is overigens echt leuker dan twee.
- Je mag reserveren op basis van geslacht, maar er kan niet gereserveerd worden op kleur of oorstand. Enige uitzondering hierop is harley. Wil je ratten met een harley vacht? Dan kun je daar wél specifiek voor reserveren. Zij hebben een aparte verzorging nodig en je moet er simpelweg liefhebber van zijn.
- Je voorkeur doorgeven als het nest er is, mag wel altijd en dan proberen we vervolgens om iedereen blij te maken. Wel rekening houdend met het feit dat niemand met twee identieke rittens naar huis gaat.  
- Fokkers kunnen wél op uiterlijke kenmerken reserveren en gaan altijd voor.
- Als je reserveert, dien je minimaal 16 jaar oud te zijn. Ben je dit niet? Dan dienen je ouders mij apart te mailen waarin ze aangeven dat zij eindverantwoordelijk zijn voor de dieren en er ook voor zullen zorgen. Als ik het vermoeden heb dat de ouders het echt voor de kinderen doen, annuleer ik de verkoop.

Prijslijst 2024:
- huisdier ritten, ongeacht vacht, kleur of oorstand: € 25,-
- fok ritten gladharig of velveteen: € 30,-
- fok ritten harley of satijn: € 35,-
- fok ritten golden siamees: € 50,-
- fok ritten possum: € 35,-
- fok ritten essex: € 35,-
- Herplaatsingsrat jonger dan 6 maanden: € 20,-
- Herplaatsingsrat 6 maanden - 1 jaar: € 15,-
- Herplaatsingsrat > 1 jaar: gratis voor een goed tehuis

Bovenstaande prijzen gelden voor Nederlandse en Belgische fokkers, mits ze tijdig worden opgehaald bij mij. Voor overige buitenlandse fokkers, komen er nog transportkosten of verblijfskosten bij indien ze nog enkele weken langer in de rattery blijven. 

Ontvangst van de rittens
- Rittens mogen verhuizen als ze minimaal 120 gram wegen en ruim zes weken oud zijn.
- Ze verhuizen gezond. Tijdens het ophalen krijg je schriftelijke informatie mee over het hebben van ratten als huisdier. Hiermee heb je een goede basis en houd je de kans op ziektes zo klein mogelijk.
- Als je op de één of andere manier niet meer voor ze kunt zorgen en ik heb ze gefokt, wil ik ze graag terug hebben. Dan kan ik ze zelf herplaatsen. Vaak is er een wachtlijst en bovendien wil ik graag weten hoe het met mijn foklijnen gaat. Ik wil ze absoluut niet op Marktplaats etc. tegen komen!
- Er mag niet gefokt worden met de ratten die als huisdier verhuizen. Doe je dat wel, bewust of 'oeps', dan heb ik het recht om de rat inclusief het nest op te halen. Je tekent hier ook voor, als je de ratten ophaalt. Dit, in het teken van dierenwelzijn en de wetten die hiervoor zijn vastgesteld.
- Alle mannen uit een nest moeten beschikbaar blijven voor mij als dekman. Dit komt, omdat ik de foklijnen in stand wil houden. Ik zal de enige zijn die erom vraagt en het is dus ook niet de bedoeling dat een mannetjesrat bij iemand anders papa wordt. Overigens is de kans klein dat ik het je ooit ga vragen; het is alleen in uiterste nood.

Aansprakelijkheid
- Ik kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld voor zieke dieren nadat ze verhuisd zijn, tenzij er zich een ernstige erfelijke aandoening voordoet die ik had kunnen voorkomen. Dit, zoals vermeld in het Besluit Houders van Dieren. Ga je naar een dierenarts, omdat jij vindt dat het nodig is dan is dat je eigen keuze. Ik vergoed nooit dierenartskosten. Dit, omdat ze gezond zijn verhuisd op een moment dat ik zeker weet dat ze ook geen andere ziektes dragen. Ratten hebben een hele tere gezondheid. Als je bij mij reserveert, kun je er vanuit gaan dat je ratten koopt die een gezonde basis en achtergrond hebben.
- Kun je niet meer voor je ratten zorgen? Dan wil ik ze graag retour. Ik zoek dan zelf een goed tehuis voor ze. Er is dan geen sprake van geld terug. De kooi en alle andere spullen kun je gewoon zelf houden en verkopen.
- Als ik vind dat ze nog niet klaar zijn om te verhuizen dan houd ik ze langer. Geen discussie over mogelijk. Als ze 100% gezond én op gewicht zijn dan mogen ze pas verhuizen, want de reis en het wennen in hun nieuwe kooi is enorm stressvol voor ze. Vaak gaan ze tijdens de reis alsnog niezen, krijgen ze diarree...dit gaat snel over. Ik lever je voorafgaand aan het ophaal moment uitgebreide informatie over het ophalen en veilig vervoeren van de dieren.

Kun je je hier niet in vinden? Dan ben ik niet de juiste rattery voor jouw nieuwe ratten.

Wat kun je verwachten als je reserveert?
Heb ik je niet afgeschrikt met al mijn voorwaarden? Mooi zo! Ik stuur regelmatig updates per mail en social media. Als de rittens drie a vier weken oud zijn, worden ze apart op de foto gezet en daarna mag je je voorkeuren doorgeven. Na vijf weken worden ze verdeeld volgens de hierboven genoemde voorwaarden. Als ze zes weken oud zijn en ongeveer 120 gram wegen, mogen ze verhuizen. Ophaalmomenten zijn altijd in het weekend en ik informeer ruim van tevoren wanneer dat is. Tijden zijn in overleg. Zorg dat je tijdens het ophalen een vervoersbakje mee hebt die geschikt is voor ratten. Je krijgt van mij voer mee voor de eerste dagen. Tijdens het ophalen is het mogelijk om meer voer of bijvoorbeeld hangmatten aan te schaffen. Ik mail vooraf de mogelijkheden.