Introductie en koppeling van ratten

Let op: vanaf mei 2023 stop ik met het overnemen van introducties van ratten. Het is dus niet meer mogelijk om het door mij te laten doen. Wél kun je onderstaande tips volgen en dan komt het vast goed. Reden dat ik het niet meer doe is gebrek aan tijd, dus ik hoop op je begrip.

Hoe introduceer ik ratten aan elkaar?
Stel, je hebt twee ratten en eentje overlijdt. Heel spijtig, maar het is 't ergst voor de overgebleven rat. Hij is zijn vriendje verloren en blijft alleen achter. Je kunt dan twee rittens erbij nemen of een leeftijdsgenootje zoeken. In beide gevallen is het belangrijk dat je voorzichtig en zorgvuldig koppelt. Er zijn ontzettend veel theorieën over de juiste manier. Zelf koppel ik al 15 jaar zelf en het is maar één keer gruwelijk fout gegaan. En dat kan, zelfs als je denkt dat de introductie geslaagd is.

Stappenplan koppeling tamme ratten:
- wrijf de nieuwe rat in met de geur van de andere rat of bestaande groep waar hij in komt
- richt een kleine duna in met bodembedekking en een fles water. Strooi voer op de bodem uit
- zet de ratten samen en laat ze kennis maken
- de rangorde moet bepaald worden. De ene rat zal proberen om de andere op de rug te leggen en daar even te houden. Zie ook de bovenstaande foto. Dat kan gepaard gaan met een hoop gepiep, gekrijs, geduw en getrek
- het ritueel zoals hierboven beschreven staat, zal zich nog een paar keer herhalen
- samen slapen = positief! Als ze dat blijven doen, zet je er een voerbak in en hang je een hangmat op. Check of ze daar geen ruzie over maken.
- geen ruzie? Dan mogen ze naar de grote kooi, die uiteraard grondig gereinigd is. Gaan ze daarin wel weer flink vechten? Ga dan een stap terug, naar de duna.

NOOIT doen bij het koppelen van ratten:
- nooit ingrijpen als het niet nodig is. Grijp alleen in en haal ze uit elkaar als ze gewond zijn. En dan heb ik het over wonden in de vacht. Een bloedend teentje telt niet.
- nooit de kooi open doen om even te knuffelen als ze nog bezig zijn om de rangorde te bepalen. Dan vertraag je het proces, of erger nog, dan verstoor je het zodanig dat de strijd nóg heviger wordt
- nooit je hand tussen vechtende ratten doen! Gebruik een pollepel, stoffer of plantenspuit om vechtende ratten uit elkaar te drijven
- nooit medelijden hebben; laat de natuur zijn gang gaan, zolang er geen bloed vloeit
- nooit jezelf schuldig voelen als het mislukt en je de juiste stappen hebt genomen. Soms gaat het gruwelijk mis. Bijt een grote man een ratje van 200 gram met één beet dood. Heel heftig, maar echt...reken het jezelf niet aan. Het kan zomaar uit het niets gebeuren.

Vrouwen zijn doorgaans makkelijker te koppelen dan mannen. Dat wil echter niet zeggen dat het bij vrouwen nooit problemen oplevert. Onderschat dat niet! Ik verbind nooit een aantal uren aan het samen zitten in een duna etc. Soms lees je online dat dat 48 uur moet, etc., maar ik kijk altijd liever naar de situatie en het gedrag van de ratten tegenover elkaar. De foto's hieronder zijn gemaakt tijdens het koppelen van dames. Dit was na een uur. Alle seinen staan op groen. Dan ga ik ze niet nog 47 uur in een kleine duna laten zitten en ga ik gelijk naar de volgende stap.